De voormalige Palestijnse leider Jasser Arafat is in 2004 hoogstwaarschijnlijk niet vergiftigd, maar overleden aan de gevolgen van een infectie. Dat blijkt uit een rapport van Franse wetenschappers.

Dat meldt de BBC dinsdag.

Anderhalve maand geleden meldden Zwitserse onderzoekers dat Arafat vermoedelijk was vergiftigd met de stof polonium-210, een zeldzame giftige en radioactieve stof.

De doodsoorzaak van Arafat is onderzocht op aandringen van zijn weduwe, Suha. Zij verdenkt Israël ervan haar man te hebben vermoord. Eind vorig jaar werden de stoffelijke resten van Arafat, die in een mausoleum in Ramallah liggen, opgegraven.

Contra-expertise

Suha liet dinsdag via haar advocaat weten dat ze om een contra-expertise naar het Franse onderzoek gaat vragen. Ze is ervan overtuigd dat de uitslag daarvan hetzelfde zal zijn als die van het Zwitserse onderzoek.

Israël is niet verrast door de bevindingen van de Franse wetenschappers. ''Laat Arafat nu eindelijk in vrede rusten'', zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Arafat overleed 11 november 2004 op 75-jarige leeftijd in een ziekenhuis bij Parijs, circa een maand nadat hij in Ramallah erg ziek was geworden. 

Litvinenko

Een van de tot dusver bekendste slachtoffers van polonium-210 is de Russische dissident Aleksandr Litvinenko (1962-2006), die er in Londen aan bezweek.