Om te voorkomen dat de NAVO zich helemaal terugtrekt uit Afghanistan, zal de Afghaanse president Hamid Karzai ''zeer snel'' een veiligheidsakkoord met de Amerikanen moeten sluiten. 

Dat stelde NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen dinsdag in Brussel.

De speciale overeenkomst is nodig om de inzet van Amerikaanse militairen op Afghaanse bodem na 2014 mogelijk te maken, benadrukte Rasmussen.

Als Afghanistan te lang wacht, komt mogelijk de nieuwe NAVO-missie in gevaar, waarschuwde de secretaris-generaal van het bondgenootschap. Ook de miljarden euro's aan hulp voor strijdkrachten en politie worden dan onwaarschijnlijk.

Een invloedrijke vergadering van Afghaanse leiders stemde al in met het pact. Maar president Karzai stelt steeds nieuwe voorwaarden en wil wachten met ondertekening.

Afghaanse veiligheidskrachten

Rasmussen sprak aan het begin van het tweedaagse overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 lidstaten in het NAVO-hoofdkwartier, waarbij Afghanistan een van de onderwerpen is.

De NAVO is nu nog met tienduizenden manschappen in Afghanistan actief. Het is de bedoeling dat de huidige gevechtsmissie eind volgend jaar eindigt.

Het bondgenootschap wil zich na 2014 concentreren op het trainen, bijstaan en adviseren van Afghaanse veiligheidskrachten.