De Russische balletdanser Pavel Dmitritsjenko is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor de aanval op zijn baas Sergej Filin, de artistiek directeur van het Bolsjoj-theater.

De rechtbank in Moskou achtte bewezen dat de 29-jarige balletdanser met twee andere mannen plannen had gesmeed om Filin kwaad te doen.

De directeur kreeg op 17 januari een zuur in het gezicht gegooid en werd vrijwel blind.

Dmitritsjenko was verbitterd over de manier waarop hij en zijn vriendin Angelina Vorontsova, die ook deel uitmaakte van de balletgroep, door Filin werden behandeld.

Tijdens het proces bleken veel balletdansers erg gefrustreerd over Filins houding en rolverdeling. Dmitritsjenko wilde Filin naar eigen zeggen een waarschuwing geven.

De man die daadwerkelijk met zuur heeft gegooid heet Joeri Zaroetski, een ex-gedetineerde. Hij heeft bekend de aanval te hebben uitgevoerd en is veroordeeld tot tien jaar cel.

Een derde man, Andrej Lipatov, wordt berecht voor medeplichtigheid: hij reed Zaroetski van en naar de plaats delict. Hij kreeg vier jaar cel. Het Openbaar Ministerie had tegen de drie verdachten respectievelijk negen, tien en zes jaar gevangenisstraf geëist.