De Nationaal-Democratische Partij van Duitsland (NPD) is racistisch en verheerlijkt oud-dictator Adolf Hitler. 

Dit staat in het verzoekschrift dat de zestien Duitse deelstaten dinsdag indienen bij het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe om een verbod van de partij te bereiken.

Het document van meer dan 250 pagina's is al uitgelekt naar media als Bild en Focus.

De NPD, opgericht in 1964, is de oudste extreem rechtse partij van de Bondsrepubliek. Zij is vertegenwoordigd in de deelstaatparlementen van Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren waar zij bij de verkiezingen respectievelijk 5,6 en 6,0 procent van de stemmen kreeg.

Overheidssteun

Bij de Bondsdagverkiezingen in september kreeg de partij 1,3 procent van de kiezers achter zich. Daarom krijgt de partij jaarlijks zo'n 1,4 miljoen euro overheidssteun die na een verbod zou wegvallen.

Volgens de deelstaten heeft de partij veel gemeen met Hitlers NSDAP. Zij dreigt geweld te gebruiken als zij meer macht krijgt. De NPD wijst de parlementaire democratie af. De NPD-aanhangers zijn voornamelijk jong, mannelijk en laag opgeleid.

Tot nu toe is er in de geschiedenis van de Bondsrepubliek slechts twee keer een partij verboden, de neonazistische Socialistische Rijkspartij in 1952 en de Communistische Partij van Duitsland (KPD) in 1956.