Het wiskunde-onderwijs van Nederland is beter dan in Finland. Op andere vakgebieden scoort Finland nog wel beter, en heeft daarmee het beste onderwijs in Europa.

Dat blijkt uit cijfers van PISA 2012, het driejaarlijkse, wereldwijde onderzoek naar de kennis en vaardigheden van 15-jarige scholieren, zo meldt de Volkskrant.

Opnieuw is het onderwijs in Finland beoordeeld als beste van Europa, maar in de wiskunde streeft Nederland het Scandinavische land voorbij.

Op de wereldranglijst is het Nederlandse wiskunde-onderwijs een plekje gestegen ten opzichte van 2009, van plek elf naar tien. Wel is de score op het gebied van wiskunde lager dan vorig jaar.

Gemiddeld over alle vakgebieden eindigt Nederland dit jaar op de dertiende plek op de wereldranglijst, drie plaatsen lager dan in 2009. De lijst wordt net als in 2009 aangevoerd door drie Aziatische landen. Opvallende Oost-Europese nieuwkomers zijn Estland en Polen die net boven Nederland en net achter Finland eindigen.

PISA (OESO Programme for International Student Assessment) maakt iedere drie jaar een internationale vergelijking van de prestaties van scholieren op het gebied van taal en exacte vakken. De officiële cijfers van PISA 2012 worden dinsdag om 11.00 uur bekend gemaakt.