De Amerikaanse autoriteiten hebben maandag de tweede zwarte doos gevonden van de passagierstrein die zondag in de Bronx, een stadsdeel in het noorden van New York, ontspoorde.

Onderzoekers proberen met behulp van de zwarte dozen de oorzaak van het ongeluk te reconstrueren. De Nationale Raad voor Transportveiligheid (NTSB) wil de machinist en de conducteur van de trein gaan horen.

De tweede zwarte doos werd aangetroffen in het voorste rijtuig van de trein. De andere recorder werd al eerder gevonden in het achterste treinstel.

De zwarte dozen zijn naar Washington gestuurd voor onderzoek. De NTSB gaat onder andere kijken naar de snelheid van de trein toen deze uit de rails liep en in hoeverre er is geremd. Er zijn al wat gegevens bekend, maar deze informatie moet eerst worden gecontroleerd, voordat die openbaar wordt gemaakt.

Spoorrails

Volgens de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, waren de spoorrails in orde. Mogelijk is de oorzaak dan ook een overschrijding van de maximumsnelheid. Op het stuk spoor waar de trein uit de rails liep geldt een maximumsnelheid van 48 kilometer per uur. Op het baanvak ervoor geldt een snelheidslimiet van 113 kilometer per uur.

In totaal kwamen bij het ongeluk vier mensen om het leven. Meer dan zestig raakten gewond, van wie elf in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. In totaal zaten er ongeveer honderdvijftig mensen in de trein.