Oekraïne wil weer praten met de Europese Unie over toenadering. Dat bleek maandag in een telefoongesprek tussen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

Daarin heeft Oekraïne gevraagd of Brussel een delegatie wil ontvangen om te praten over een associatie- en vrijhandelsverdrag. Dat maakte Brussel na afloop van het gesprek bekend.

Het was de bedoeling dat de twee grootmachten vorige week hun toenadering tot elkaar zouden bezegelen. Maar Kiev besloot, mogelijk onder druk van Rusland, om de ondertekening van het associatie- en vrijhandelsverdrag op te schorten.

De EU heeft altijd gezegd dat het akkoord nog steeds op tafel ligt, mits Oekraïne de eerder overeengekomen afspraken nakomt. 

Barroso heeft gezegd niet te willen heronderhandelen. Wanneer een gesprek zal plaatsvinden en op welk politiek  niveau, is nog niet bekend.

Onrust

De twee leiders spraken ook over de gespannen situatie in Oekraïne. Barroso heeft gezegd dat ''alle partijen zich terughoudend moeten opstellen'' en dat de burgerrechten gerespecteerd moeten worden.

Barroso riep de Oekraïense autoriteiten op om met alle relevante politieke krachten te gaan praten. ''Een vreedzame en politieke oplossing is de enige weg voor Oekraïne uit deze situatie'', aldus de voorzitter van de Europese Commissie.

Janoekovitsj

Volgens Brussel heeft Janoekovitsj in het gesprek expliciet bevestigd dat er een onderzoek komt naar het gebruik van geweld door de Oekraïense politie en dat de resultaten aan het publiek bekend worden gemaakt.

Janoekovitsj riep de betogers op het vreedzaam te houden: ''Slechte vrede is beter dan goede oorlog.'' Hij riep zowel het volk als de politie op zich aan de wet te houden.

Volgens de Oekraïense premier Mikola Azarov loopt de situatie uit de hand. Hij is naar eigen zeggen achter een plan van de oppositie gekomen om het parlement te bezetten. 

De oppositie heeft de ''illusie'' te geloven dat zij de heersende orde omver kan werpen.

Verenigde Staten

Het Witte Huis heeft maandag het geweld veroordeeld. De VS vinden dat de Oekraïense autoriteiten de vrijheid van meningsuiting moeten respecteren.

''Het geweld door de autoriteiten tegen vreedzame demonstranten in Kiev op zaterdagmorgen was onacceptabel'', zei woordvoerder Jay Carney. Het optreden van veiligheidstroepen tegen journalisten noemde hij ''verontrustend''.

Poetin

Russische president Vladimir Poetin zegt maandag dat "het buitenland" meehelpt aan de onrust. 

"De betogingen in Oekraïne zijn een poging om de legitieme regering van het land aan het wankelen te brengen. Mensen van buiten'' hebben de protesten aangezwengeld. Dit doet me meer denken aan een pogrom (georganiseerd geweld tegen Joden - red.) dan aan een revolutie'', aldus Poetin tijdens een bezoek aan Armenië.

Achtergrond: Oekraïne historisch gezien geen eenheid