De bevolking in een deel van het Belgische Zelzate, zo'n vijftien kilometer ten zuiden van Terneuzen, is maandagmiddag uit voorzorg geëvacueerd na de ontdekking van illegaal vuurwerk in meerdere garageboxen. 

Volgens Vlaamse media gaat het om mogelijk 800 kilo. De hoeveelheid had de helft van de plaats kunnen verwoesten, aldus de autoriteiten.

Ongeveer 1300 bewoners en scholieren moesten tijdelijk weg, zodat de Belgische explosieven opruimingsdienst het vuurwerk kon weghalen. Volgens burgemeester Frank Bruggeman van de grensgemeente is een tweede Enschede voorkomen, verwijzend naar de vuurwerkramp in 2000 met 23 doden.

In verband met de vondst werd het gemeentelijke rampenplan in werking gesteld. Het vuurwerk was eerder maandag bij huiszoekingen aangetroffen. De spullen waren van een speelgoedwinkel in Zelzate, waar de politie vrijdag al illegaal vuurwerk had ontdekt. De eigenaar zit al in de cel om andere redenen.

Tijdens de eindejaarsperiode gaan veel Nederlanders in België vuurwerk kopen, omdat het zwaarder mag zijn dan in Nederland.