Mannes Ubels, een van de twee Nederlandse Greenpeace-activisten die in Rusland zijn aangeklaagd, heeft de gevolgen van de actie met de Arctic Sunrise onderschat.

Dat zegt de 42-jarige Ubels maandag in gesprek met NU.nl.

Ubels werd met 29 andere activisten op 19 september gearresteerd door de Russische kustwacht, nadat ze met hun schip de Arctic Sunrise actie voerden tegen een boorplatform op zee. Vorige maand kwam de bemanning op borgtocht vrij, maar ze moeten wel in Sint-Petersburg blijven.

Ubels voer als mechanicus mee op het schip. "We waren goed gebrieft en we wisten wat de risico's waren, maar ik heb het allemaal onderschat." Hij zal daarom, mocht hij binnenkort vrijkomen, niet nog een keer aan een dergelijke actie meedoen.

"Je gaat ervan uit dat je bepaalde rechten hebt, en dan blijkt dat de wet toch anders geïnterpreteerd wordt. Dat is een harde les geweest. Het is voor mij te veel risico om dit nog een keer te doen."

Waard

Het is volgens Ubels lastig te beoordelen of de actie op het boorplatform het waard was, kijkend naar de situatie waar de activisten zich nu in bevinden. Voor de aanklacht 'hooliganisme' kunnen de activisten immers zeven jaar gevangenisstraf krijgen.

"Als het hier bij blijft was het 't wel waard, er is veel in beweging gekomen. Maar als het uitloopt op zeven jaar cel dan was het 't zeker niet waard. Dan zal ik naderhand waarschijnlijk niet meer op deze manier voor Greenpeace aan de slag gaan."

De actie en de arrestatie hebben wereldwijd veel aandacht gekregen. "Nu ligt de aandacht wel meer op ons dan op het doel van de actie, maar ik hoop dat het belang er van nog lang door zal werken."

Ubels vergelijkt de situatie met die van de Rainbow Warrior, het schip dat in 1985 werd gebombardeerd toen Greenpeace in Nieuw-Zeeland was om te demonstreren tegen kernproeven van Frankrijk.

"De reactie op het protest was toen zo heftig, het laat net als nu zien dat het belangrijk is dat we in actie blijven. We zullen in het vervolg ongetwijfeld onze strategie moeten aanpassen, maar het is belangrijk dat we ons niet monddood laten maken."

Illegaal

Ubels en de andere activisten zijn gematigd optimistisch over de rechtszaak, maar ondertussen is het moeilijk een verwachting uit te spreken. "Alles gaat hier zo illegaal, er zijn door Rusland veel regels overtreden. Dat is heel beangstigend."

Het is volgens Ubels duidelijk dat het alle kanten nog op kan gaan. "We staan nu buiten, maar dat kan ook een tactiek zijn. De Olympische Spelen komen er aan, dan valt de aandacht voor ons meer weg."

"Tegelijkertijd zou het best kunnen dat Rusland dit voorbij wil hebben voordat de Spelen beginnen, het is een belangrijke gebeurtenis hier. Maar als we hier nog zitten als de Spelen voorbij zijn, word ik er niet optimistischer op."

Stress

Door de drukte in de gevangenis kampt Ubels momenteel met een verhoogde bloeddruk. "Het gaat naar omstandigheden goed, maar ik ben meer gestrest geraakt dan ik door had. Ik ben hierdoor meer prikkelbaar."

De activisten zijn deze dagen druk met afspraken en de pers te woord staan. Daarnaast wandelen ze veel. "Meer dan vijftig meter kunnen lopen is echt een heerlijkheid."

Mocht Ubels binnenkort vrijkomen dan vaart hij de Arctic Sunrise met genoegen terug naar Amsterdam. "Ik ben graag op mezelf en door de gevangenis en alle persmomenten heb ik nog niet goed tot rust kunnen komen. Laat mij maar terugvaren, dan kan ik over de oceaan uitkijken en alles op een rijtje zetten."

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland