Demonstranten in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben maandagochtend het belangrijkste regeringsgebouw afgegrendeld, waardoor ambtenaren niet naar binnen kunnen. 

Circa duizend aanhangers van de oppositie hebben zich verschanst rondom het gebouw waar normaliter het kabinet samenkomt.

Ze hebben barricades opgeworpen met allerlei obstakels, zoals kerstbomen, bloempotten, parkbankjes en vuilnisbakken. Ook verschillende straten zijn gebarricadeerd, meldt The Guardian.

In de westelijk gelegen stad Lviv, een bolwerk van pro-Europademonstranten, hebben regionale autoriteiten maandag een staking aangekondigd.

Naar schatting 350.000 mensen waren zondag op de been, de grootste demonstratie sinds de zogeheten Oranjerevolutie van negen jaar geleden.

De oppositie protesteert steeds massaler tegen de beslissing van president Viktor Janoekovitsj om onderhandelingen over een associatieverdrag met de Europese Unie af te breken en de banden met Rusland aan te halen.

Krediet

De Russische vicepremier Igor Sjoevalov laat weten dat zijn land Oekraïne aan goedkoper gas en krediet kan helpen als dat land besluit zich aan te sluiten bij een economische gemeenschap waar Rusland deel van uitmaakt. 

''De economische problemen van Oekraïne kunnen het beste worden opgelost als het land met Rusland integreert'', aldus Sjoevalov. ''Niemand anders dan Rusland kan Oekraïne zo snel en zo veel middelen geven.''

Een groot deel van de bevolking is Russisch sprekend en op Moskou georiënteerd, maar een ander deel, voornamelijk in het westen van het land, zoekt aansluiting bij de Europese Unie.