De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft maandag gezegd dat ze open staat voor gesprekken met de oppositie en dat de politie geen geweld zal gebruiken tegen demonstranten. 

Ze zei dat ze een oplossing voor de politieke crisis zoekt die door de meerderheid van bevolking wordt gesteund.

De door massale protesten in Bangkok belaagde premier beklemtoonde dat de regering nog steeds normaal functioneert ondanks het feit dat betogers regeringsgebouwen tot doelwit hebben gekozen.

Shinawatra verklaarde volgens de BBC dat de eisen van de betogers, die willen dat de premier aftreedt, "grondwettelijk niet mogelijk zijn". Ze voegde toe: "Ik ben bereid om alles te doen wat mensen blij maakt, maar als premier moet ik me houden aan de grondwet."

Neutraal 

Het leger stelt zich neutraal op, stelt de premier. Haar broer, Thaksin Shinawatra, was eerder premier en werd in 2006 door het leger afgezet.

Demonstraties tegen Yingluck Shinawatra hebben het afgelopen weekeinde de eerste levens geëist: vier mensen kwamen om. Het aantal gewonden is tot ruim veertig opgelopen.

Maandag werd in Bangkok opnieuw geprotesteerd: betogers poogden het kantoor van de premier binnen te vallen. De politie schoot met rubber kogels en traangas en gebruikte waterkanonnen om de regeringsgebouwen te verdedigen, zo meldt The New York Times

Geelhemden

De demonstranten zijn verdeeld in zogenoemde 'rood'- en 'geelhemden', die respectievelijk voor en tegen Thaise regering demonstreren. 

De antiregeringsbetogers demonstreren inmiddels al negen dagen tegen de regering van Shinawatra en een omstreden amnestiewet die haar in staat zou stellen om haar broer uit ballingschap naar het land terug te laten keren zonder een gevangenisstraf uit te zitten. 

Aanhangers van de regering van Shinawatra, de 'roodhemden', gingen de straat op omdat ze vrezen dat antiregeringsdemonstraties kunnen leiden tot een staatsgreep. 

De leider van de protestbeweging, oud-vicepremier Suthep Thaugsuban, heeft een algemene staking aangekondigd.