De Australische Inlichtingendienst heeft aangeboden om informatie van willekeurige burgers te delen met inlichtingendiensten van onder meer de VS, Canada, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.

Het zou onder meer gaan om medische, juridische en religieuze informatie. Deze zogenoemde 'metadata' kan wanneer ze met elkaar verbonden worden, inzicht geven in het leefpatroon van mensen.

Dat blijkt uit een geheim document uit 2008 dat is gelekt door klokkenluider en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden, dat is gepubliceerd door de Australische editie van dagblad The Guardian maandag.

De metadata zouden kunnen worden gedeeld zonder de privacy-voorbehouden die Canada bij deze data eerder wel maakte. Volgens de Australische inlichtingendienst was dat mogelijk zolang de informatie niet te herleiden was naar een specifiek Australische burger. Mocht zo iemand in het vizier van de inlichtingendiensten komen, dan moest er een bevelschrift worden aangevraagd.

Uit het document blijkt  dat Australië ruwe verzamelde gegevens wilde delen waaruit niets was verwijderd of aangepast. De Canadese inlichtingendienst bracht hier eerder tegen in dat het risico dat de privacy van burgers op deze manier niet kan worden gewaarborgd, te groot is.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken