De grondwetgevende vergadering in Egypte is zondag akkoord gegaan met een concept voor een nieuwe grondwet. De Egyptenaren kunnen zich deze maand of in januari in een referendum over de tekst uitspreken.

De nieuwe grondwet legt onder meer vast dat de strijdkrachten met de benoeming van de minister van Defensie moeten instemmen. Die kan dan acht jaar aan de macht blijven.

Volgens de concepttekst is de islam de staatsgodsdienst en is de sharia, de islamitische wetgeving, de belangrijkste bron van de wetten van het land.

De grondwet erkent tegelijkertijd de godsdienstvrijheid, maar politieke partijen op religieuze grondslag zijn verboden. Dat verbod is gericht tegen de Moslim Broederschap, waaruit de begin juli afgezette president Mohamed Mursi voortkwam.

Ook worden de vrijheid van vereniging en vergadering en het recht om vreedzaam te demonstreren erkend. Betogingen moeten wel bij de autoriteiten worden gemeld.

Verkiezingen

Binnen zes maanden na de bekrachtiging van de nieuwe grondwet moeten verkiezingen worden gehouden. Het is hierbij mogelijk om eerst een president en daarna een parlement te kiezen.

Nadat de strijdkrachten Mursi hadden afgezet, meldden zij dat er eerst parlementsverkiezingen zouden worden gehouden, voordat de Egyptenaren de kans zouden krijgen een nieuwe president te kiezen.

Protesten

Op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro werd zondagavond na de wijziging van de grondwet geprotesteerd door honderden Mursi-getrouwen. De politie verdreef hen met traangas. Ook werden legervoertuigen ingezet om de demonstranten uiteen te drijven en het plein volledig af te sluiten.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte