De inwoners van Kroatië hebben er zondag voor gestemd dat het christelijk huwelijksmodel in de grondwet wordt opgenomen. Daarmee hebben zij de invoering van het homohuwelijk praktisch onmogelijk gemaakt.

Dat heeft de nationale kiesraad laten weten.

Volgens de voorlopige uitslag heeft bijna 66 procent voor opname van het christelijk huwelijksmodel in de grondwet gestemd. De opkomst was met 37 procent zeer laag.

De Rooms-Katholieke Kerk en de door haar gesteunde organisatie In Naam van het Gezin hadden in twee weken 740.000 handtekeningen ingezameld om het referendum af te dwingen. De conservatieve oppositie in het parlement steunde het initiatief.

De linkse regering had nog geprobeerd de volksraadpleging tegen te houden door naar het Constitutioneel Gerechtshof te stappen, maar kreeg daar uiteindelijk nul op het rekest.

Treurig

Zeljka Markic, voorzitter van In Naam van het Gezin, zei gelukkig te zijn dat geen toekomstige regering het homohuwelijk zal kunnen legaliseren.

Premier Zoran Milanovic sprak van een ''treurig en zinloos'' referendum, toen hij zondag zijn stem uitbracht.

President Ivo Josipovic had aangekondigd tegen te stemmen, omdat de organisatoren van de volksraadpleging volgens hem Kroatië ''tientallen jaren'' terug in de tijd willen werpen.

Andere landen

Kroatië, sinds 1 juli lid van de Europese Unie, telt bijna 4,5 miljoen inwoners. Zeven op de acht zijn rooms-katholiek.

Het land is niet het enige dat het christelijk huwelijk in de grondwet vastlegt. Op dit moment kennen Polen, Wit-Rusland, Moldavië, Bulgarije, Montenegro en Servië een soortgelijke bepaling.

Bekijk beelden: