De renovatie aan het paleis van justitie in Brussel duurt zo lang dat de steigers dringend vervangen moeten worden. De stellingen zijn door verwaarlozing aan het roesten, meldt de Vlaamse krant De Morgen.

Het monumentale gebouw in het centrum van Brussel staat al meer dan dertig jaar in de steigers. De renovatie wordt nog eens extra vertraagd, omdat gebleken is dat de stellingen destijds illegaal zijn neergezet.

Hierover loopt nog een juridische procedure, met als gevolg dat er nog geen veiligheidsnetten kunnen worden aangebracht die moeten voorkomen dat voorbijgangers door vallende brokstukken worden getroffen.

De Belgische overheid meent dat de restauratie van het gebouw op zijn vroegst in 2018 zal zijn voltooid, maar politici van de regio Brussel zijn sceptisch. "Deze situatie is een hoofdstad onwaardig", aldus Annemie Maes die namens de Groenen in het Brusselse parlement zit. "Het doet denken aan het surrealisme van Magritte."

Verwaarlozing

Openbare gebouwen in Brussel hebben wel vaker te kampen met slecht beheer en verwaarlozing. Op een steenworp afstand van het Justitiepaleis is het Koninklijk Conservatorium in vergaande staat van verval, omdat Vlamingen, Franstaligen en de federale regering jarenlang ruziemaakten over wie het herstel moest betalen.

Iets verderop aan de Koningslaan moest het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten vorige maand een prestigieuze tentoonstelling over de middeleeuwse schilder Rogier van der Weyden voortijdig sluiten, omdat het dak lekte. Voor deze expositie had het museum vanuit de hele wereld werken van Van der Weyden naar Brussel gehaald.