De Egyptische politie heeft zondag traangas ingezet om enkele honderden aanhangers van ex-president Mohamed Mursi te verjagen van het Tahrirplein in Caïro. 

De betogers wilden het plein bezetten, maar de politie greep kort nadat ze waren aangekomen in. De islamisten trotseerden een draconische demonstratiewet, die politieke samenscholingen van meer dan tien mensen verbiedt, tenzij er vooraf toestemming is verschaft door de autoriteiten. 

De Mursi-aanhangers waren van de Universiteit van Caïro naar het plein getrokken. Bij de universiteit protesteerden ze tegen de dood van een student, die bij een eerder treffen met de politie omkwam.

Eenmaal op het Tahrirplein werden ze verrast door de oproerpolitie. Nadat de meeste betogers op de vlucht waren geslagen voor het traangas kwamen gepantserde politievoertuigen het plein oprijden. Ze werden even later versterkt door pantservoertuigen van het leger. 

Het was voor het eerst in ruim een jaar dat islamistische betogers zich op het hoofdstedelijke plein begaven. Sinds Mursi in juni 2012 aantrad is het Tahrirplein vooral het toneel geweest van protesten van liberale en seculiere Egyptenaren. 

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte