In de New Yorkse wijk The Bronx is zondag een passagierstrein ontspoord. Daarbij zijn vier doden en ruim zestig gewonden gevallen.

Dat heeft de gouverneur van de Amerikaanse staat New York Andrew Cuomo zondag bevestigd.

Een van de doden viel in de trein zelf. Drie andere personen overleden nadat zij als gevolg van de ontsporing uit de trein waren geslingerd. 

Volgens de hulpdiensten zijn 63 mensen gewond geraakt, van wie er 11 in kritieke toestand verkeren.

Scherpe bocht

De trein met tussen de 100 en 150 passagiers aan boord ontspoorde zondagochtend (plaatselijke tijd) in een relatief scherpe bocht vlakbij station Spuyten Duyvil.​

Zeker vijf wagens zijn van de rails geraakt, waarbij er één op de oever van de rivier terecht is gekomen. Ongeveer 130 brandweermannen zijn ter plaatse om hulp te verlenen.

Metro-North

Het gaat om een passagierstrein op de Metro-North lijn. Deze verbindt Manhattan met de noordelijke voorsteden van New York.

De trein was even voor 06.00 uur in de ochtend vertrokken vanuit Poughkeepsie en zou rond 07.43 uur arriveren op Grand Central Terminal in  New York. Om 07.20 uur ontspoorde de trein. 

De treindienst vanaf Croton Harmon richting New York is stilgelegd.

Bekijk hier de beelden:

Sneller

Een passagier vertelt aan ABC Eyewitness News dat hij wekelijks de trein neemt maar dat de trein dit keer sneller reed dan normaal. Andere passagiers bevestigen dit.

Een andere passagier vertelt hoe hij wakker werd toen de trein begon te kantelen. "Ik zag de grond op me afkomen en hoorde mensen schreeuwen. Er was overal rook."

Oorzaak

De oorzaak van het treinongeluk is nog niet bekend. Onderzoek van de federale transportveiligheidsraad NTSB, onder meer aan de zwarte doos van de trein, moet hier meer licht op werpen.

In juli ontspoorde een goederentrein op hetzelfde punt. Daarbij vielen geen gewonden. 

De autoriteiten hebben laten weten dat de bocht, waar de trein is ontspoord, deel uitmaakt van een gebied waar langzamer gereden dient te worden. De zwarte doos moet duidelijkheid geven over de snelheid van de trein op het moment van ontsporen.