Tienduizenden betogers zijn zondag samengekomen op het centrale Onafhankelijkheidsplein in Kiev om te demonstreren tegen president Viktor Jenoekovitsj.

De demonstranten trotseren een verbod van de rechter om op dat plein actie te voeren. Ze braken de hekken af waarmee het plein was afgezet. De politie heeft traangas ingezet.

Volgens de BBC hebben de demonstranten zondag in Kiev het stadhuis bestormd en zijn ze naar binnen gegaan. Volgens de omroep is de politie zich aan het groeperen om het gebouw te heroveren.

Ooggetuigen schatten het aantal demonstranten op meer dan honderdduizend. De rechtbank heeft eerder een demonstratieverbod uitgevaardigd voor twee grote pleinen in het centrum van Kiev onder het mom dat de acties niet samengaan met de kerstactiviteiten die daar plaatsvinden.

EU

De Oekraïeners eisen het aftreden van de president nadat deze vrijdag had besloten een associatieverdrag met de EU niet te ondertekenen. Zaterdag werd een demonstratie hardhandig uiteengeslagen door de politie.

Volgens persbureau AP lopen er zondag tienduizenden demonstranten door de straten van Kiev en scanderen ze leuzen als "Oekraïne is Europa". Ook wordt er met vlaggen van de Europese Unie gezwaaid.

De koers die president Janoekovitsj volgt - hij gaf de voorkeur aan Oekraïnes banden met Rusland boven nauwere samenwerking met de EU - wordt lang niet door iedere Oekraïner begrepen. Ook al bood Brussel diepere politieke samenwerking en vrije handel, de handelsbetrekkingen met Moskou konden niet op het spel worden gezet, aldus de onderbouwing van Janoekovtisj. 

Tractor

Via deze link kun je live meekijken hoe de menigte het presidentiële hoofdkwartier binnen probeert te gaan. Ook hebben de demonstranten een tractor gebruikt in een poging door de politiemacht te breken. Daarbij heeft de politie traangas ingezet om de menigte uiteen te drijven.

Zaterdagochtend vroeg werd een demonstratie in Kiev nog met harde had uiteengeslagen door de politie. In de nacht van zaterdag op zondag gingen de protesten gewoon door.

Timosjenko

Oud-premier Julia Timosjenko heeft vanuit haar cel laten weten met de demonstranten mee te leven. De voormalig premier zit een lange gevangenisstraf uit vanwege machtsmisbruik. In een brief, die door haar dochter werd voorgelezen, schrijft ze dat iedereen zich zondag moet verzamelen.

"Vlieg, rijd of loop naar Kiev vanuit alle hoeken van Oekraïne, en verzamel op 1 december." Zelf is Timosjenko uit protest in hongerstaking gegeaan.

Volgens oppositieleider Vitali Klitschko stroomden er zondagochtend vanuit andere steden demonstranten richting de hoofdstad. De meesten waren afkomstig uit het westen van Oekraïne, waar de Europese sentimenten een stuk groter zijn.

De oppositieleider pleit zondag voor het aftreden van de regering van president Janoekovitsj. Vrijdag deed hij die oproep ook al. 

Geweld

De oppositie in de Oekraïense hoofdstad Kiev zegt verder dat ze niets te maken heeft met de gewelddadigheden van zondagmiddag bij het presidentiële hoofdkwartier. 

Volgens de oppositie was die actie in scène gezet door de regering. Die zou een excuus willen hebben om weer keihard op te treden tegen de demonstranten.

De oppositie laat bij monde van Klitsjko weten net zo lang door te gaan met actievoeren tot de regering-Janoekovitsj is opgestapt.

Timmermans

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft via Facebook gereageerd op het hardhandige optreden van de politie zaterdag. "Wie met geweld reageert op vreedzaam protest, handelt in strijd met het Verdrag", schrijft hij.

"Ik veroordeel het gedrag van de Oekraïense politie en roep de Oekraïense regering op het recht van demonstranten om voor hun mening uit te komen te respecteren. Ik roep de Oekraïense regering onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de gewelddadige incidenten en de schuldigen te straffen."