De gewelddadige protesten in de Thaise hoofdstad Bangkok hebben al zeker vier levens geëist. 

Er zijn inmiddels 103 gewonden gemeld bij de hulpdiensten. Zaterdag viel het eerste dodelijke slachtoffer bij de gewelddadige protesten.

De dodelijke slachtoffers zouden aanhangers van de premier zijn, de zogenaamde 'roodhemden'. Volgens sommige berichten zou het dodental al hoger zijn, maar die zijn niet bevestigd. 

Binnen blijven

De Thaise regering heeft het volk opgeroepen tussen zondagavond 10 uur en maandagochtend 5 uur (plaatselijke tijd) binnen te blijven. Er is geen officiële avondklok ingesteld.

De regering wil naar eigen zeggen voorkomen dat mensen ''slachtoffer worden van provocateurs.''

Premier

De demonstranten hebben zondag een politiegebouw bestormd waar de Thaise premier Yingluck Shinawatra op dat moment aanwezig was. Honderden demonstranten, 'die haar achterna zaten', probeerden het politiebureau binnen te dringen, aldus haar woordvoerder Wim Rungwattanajinda. Waar de premier is heengebracht is niet bekendgemaakt.

Op een andere plek in de stad zette de politie traangas in tegen mensen die protesteren tegen de regering. Het gebeurde in de buurt van het overheidsgebouw waar het kantoor van de premier is gevestigd, aldus een getuige.

Volgens de BBC is het leger ingezet om de politie bij te staan. Met behulp van waterkanonnen en nog meer traangas probeert het leger de demonstranten in de hand te houden.

Amnestiewet

De demonstranten zijn verdeeld in zogenoemde 'rood'- en 'geelhemden', die respectievelijk voor en tegen Thaise regering demonstreren. 

De antiregeringsbetogers demonstreren inmiddels al acht dagen tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra en een omstreden amnestiewet. Die zou haar broer, oud-premier Thaksin Shinawatra, in staat stellen uit ballingschap naar het land terug te keren zonder een gevangenisstraf uit te zitten. 

Aanhangers van de regering van Shinawatra, de 'roodhemden', gingen de straat op omdat ze vrezen dat antiregeringsdemonstraties kunnen leiden tot een staatsgreep. 

Staking

Suthep Thaugsuban, de leider van de protesten, heeft voor maandag een algemene staking aangekondigd. De aankondiging die hij daarvan deed werd door bijna alle landelijke televisiezenders uitgezonden, schrijft de BBC.