Indonesië is in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd) door twee aardbevingen getroffen. Ook vonden bij een modderstroom op zaterdag op Sumatra zeker negen mensen de dood.

Onder de doden zijn twee kinderen, meldt een woordvoerder van de Indonesische rampendienst. Een modderstroom bedolf zaterdag diverse huizen in het dorp Gundaling in het noorden van Sumatra.

In de buurt van het getroffen gebied ligt de vulkaan Sinabung, die in september is ontwaakt. De aardverschuivingen van zaterdag werden echter veroorzaakt door aanhoudende regen.

Een halve dag later had er een aardbeving plaats ten westen van het eiland, die een kracht had van 6,2. Iets eerder was er al een beving bij de Tanimbar-eilanden in het oosten van Indonesië, met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter.

Er werd na de bevingen geen waarschuwing gegeven voor een tsunami. Ook werden er geen gewonden gemeld.

Sumatra

Indonesië ligt in een gebied waar vaker aardbevingen voorkomen. Het eiland Sumatra werd eind 2004 getroffen door een grote tsunami die werd veroorzaakt door een zware aardbeving bij het eiland. Het geschatte totale dodental in Azië door die tsunami was 230.000.