Twee grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben de autoriteiten in China op de hoogte gesteld van hun vluchtplannen door het gebied waar Peking deze week een luchtverdedigingszone heeft ingesteld.

American Airlines en Delta Airlines volgen daarmee een advies van de regering in Washington.

De Amerikaanse regering zei vrijdag dat ze verwacht dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen werken volgens richtlijnen die buitenlandse mogendheden hebben uitgevaardigd. Ze benadrukte dat dat niet betekent dat ze het eens is met de instelling van de zone.

De kwestie rond de zone zal ongetwijfeld onderwerp van gesprek zijn tijdens het bezoek dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden deze week brengt aan China, Japan en Zuid-Korea. Hij zal proberen de spanning in het gebied te verminderen.

Een woordvoerder van Delta Airlines zei zaterdag dat het de afgelopen dagen de vluchtplannen aan Peking heeft doorgegeven. United Airlines en American Airlines lieten weten dat ook te hebben gedaan, maar gaven verder geen informatie.

ADIZ

De zone (ADIZ) beslaat een groot deel van de Oost-Chinese Zee, waaronder een eilandengroep waar Japan en China over ruziën. Japan noemt die eilanden Senkaku en China Diayou.