President Viktor Janoekovitsj van Oekraïne laat een onderzoek doen naar de gewelddadige incidenten tijdens een betoging in de hoofdstad Kiev zaterdagochtend. 

Dat zegt hij in een mededeling op zijn website.

Janoekovitsj zegt een onmiddellijk en objectief onderzoek toe naar de schermutselingen tussen demonstranten en agenten, zodat de schuldigen kunnen worden gestraft.

De president zegt "bijzonder verbolgen" te zijn over de gebeurtenissen.

Zeker 35 mensen raakten gewond, toen de politie een demonstratie tegen de president uiteensloeg. De betogers eisten het aftreden van Janoekovitsj, nadat Oekraïne vorige week donderdag gesprekken over een associatieverdrag met de Europese Unie had opgeschort.

De politie zei ter verdediging van het harde optreden dat betogers de agenten met vuilnisemmers en flessen bekogelden. Daardoor zouden twaalf agenten gewond zijn geraakt.

Provocatie

Het hoofd van de politie van Kiev nam de verantwoordelijkheid voor de inzet van de oproerpolitie, maar zei dat het geweld een gevolg was van provocatie door de demonstranten.

Volgens Amnesty International is deze verklaring niet overtuigend. Op videomateriaal zou namelijk geen enkel bewijs van provocatie zichtbaar zijn.

"Het is duidelijk dat iemand besloten had dat het genoeg was en de protesten beëindigd moesten worden. Er zijn geen excuses voor het geweld dat is gebruikt."

Minachting

Amnesty International noemt het uiteenslaan van de betoging een schandelijke minachting voor de rechten van de mens om vreedzaam te kunnen protesteren.

"De Oekraïense autoriteiten schenden de normen en waarden, waarvan ze beweren juist voorstander te zijn", aldus Amnesty International-onderzoeker Heather McGill.

De organisatie pleit dan ook voor een snel, effectief en onafhankelijk onderzoek naar het geweld dat de oproerpolitie zou hebben gebruikt. 

Timmermans

Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken veroordeelt het "excessief geweld" van de politie. Op zijn Facebookpagina roept de minister de Oekraïense regering op het recht van demonstranten om voor hun mening uit te komen te respecteren. 

Wie met geweld reageert op vreedzaam protest, handelt in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat ook Oekraïne heeft ondertekend, houdt de bewindsman de regering in Kiev voor. 

Vreedzaam

Een demonstratie zaterdagmiddag in Kiev verliep vreedzaam. 

Niet alleen in Kiev, maar ook in de stad Lviv in het westen van Oekraïne werd tegen de regering van Janoekovitsj gedemonstreerd. Daar waren ongeveer tienduizend mensen de straat opgegaan.

In Charkov in het noordoosten van het land, niet ver van de grens met Rusland, betoogden juist duizenden aanhangers van de president.

De tegenstanders van Janoekovitsj hebben de Oekraïners opgeroepen zondag opnieuw massaal de straat op te gaan. Ook willen zij een algemene staking organiseren om de president tot aftreden te dwingen.