Ahmad Maher, een van de leiders van de protestbeweging tegen oud-president Hosni Mubarak, heeft zich zaterdag bij de Egyptische autoriteiten aangegeven.

Justitie had woensdag een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, omdat hij een nieuwe wet die het recht om te betogen beperkt, zou hebben geschonden.

Maher is leider van de zogeheten 6 April-beweging, een jongerengroepering die een belangrijke rol speelde bij de betogingen die in februari 2011 een einde maakten aan het bewind van Mubarak. De president was bijna 30 jaar in Egypte aan de macht geweest.

Maher nam dinsdag met andere activisten deel aan demonstraties tegen de nieuwe wet bij het parlement. Een andere vooraanstaande activist, Alaa Abdel Fattah, tegen wie ook een arrestatiebevel was uitgevaardigd, werd donderdag gearresteerd.

Maher gaf zich vergezeld van ongeveer honderd aanhangers aan bij een rechtbank, terwijl hij schreeuwde: ''Weg, weg met het militaire bewind! Ik zal op de muur van de gevangenis schrijven dat het militaire bewind schandelijk en een verraad is''.

Nadat de activist zich had aangegeven, braken buiten het gerechtsgebouw gevechten uit tussen leden van de veiligheidsdiensten en tegenstanders van het bewind. De politie vuurde traangasgranaten af en gebruikte de wapenstok om de menigte te verspreiden.

De nieuwe wet geeft het ministerie van Binnenlandse Zaken het recht elke openbare bijeenkomst met meer dan tien deelnemers te verbieden.

Grondwet

Zaterdag werd meer duidelijk over de nieuwe grondwet van Egypte. Volgens een concept, dat is ingezien door persbureau Reuters, zal daarin de sleutelrol van het leger worden vastgelegd en worden politieke partijen op religieuze inslag verboden.

Als de grondwetgevende vergadering het concept goedkeurt, gaat het naar interim-president Adli Mansour. Die zal voor december of januari een referendum uitschrijven. Als de Egyptenaren hun goedkeuring aan de nieuwe constitutie geven, kunnen er parlements- en presidentsverkiezingen worden gehouden.

Volgens de nieuwe grondwet zouden de strijdkrachten met de benoeming van de minister van Defensie moeten instemmen. Die kan dan 8 jaar aan de macht blijven.

Het leger zette begin juli de democratisch gekozen president Mohamed Mursi af en schortte de grondwet op. Mursi was voortgekomen uit de Moslim Broederschap.