Zeker één persoon is zaterdag doodgeschoten bij protesten in de Thaise hoofdstad Bangkok. Enkele anderen raakten door het geweervuur gewond.

Anti- en pro-regeringsdemonstranten raakten slaags bij een stadion. Een groep studenten viel betogers aan en vernielde auto's.

De politie heeft om hulp van het leger gevraagd om de controle terug te krijgen. Een woordvoerder van de nationale politie zei dat er ruim 2.700 militairen worden ingezet.

De antiregeringsbetogers demonstreren al dagen tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra en een omstreden amnestiewet. Die zou haar broer, oud-premier Thaksin Shinawatra, in staat stellen uit ballingschap naar het land terug te keren zonder een gevangenisstraf uit te zitten.

Demonstranten hebben zaterdag mensen in een bus en taxi met stokken mishandeld, meldde de politie. Zaterdag is de zevende dag dat demonstranten op de been zijn in Bangkok.

Symbolisch

Eerder zaterdag begonnen duizenden demonstranten een symbolische belegering van het Departement van Bijzondere Opsporingsdiensten en twee telecombedrijven van de staat.

Ze bestormden de gebouwen niet, maar bleven voor de deur staan en scandeerden antiregeringsleuzen, meldden Thaise media.

Stroomuitval

Volgens minister Anudith Nakornthap van IT hadden demonstranten bij een van de telecombedrijven de stroom afgesloten. De stroomuitval zorgde voor een storing van ruim anderhalf uur. Protestleider Suthep Thaugsuban riep de demonstranten eerder op politiebureaus en het regeringsgebouw in de hoofdstad te omsingelen.

Donderdag wisten demonstranten in Bangkok de stroom af te sluiten van het hoofdkwartier van de nationale politie en het naastgelegen ziekenhuis.

Staatsgreep

Aanhangers van de regering van Shinawatra gingen de straat op omdat ze vrezen dat antiregeringsdemonstraties kunnen leiden tot een staatsgreep.

Haar tegenstanders zijn de zogeheten 'geelhemden', met name rijkere en politiek behoudende stedelingen, die de traditionele elite steunen. Voor de 'roodhemden' die vooral van het armere platteland komen, is Thaksin een held.