De politie in Oekraïne heeft zaterdagochtend een pro-EU-demonstratie in de hoofdstad Kiev uiteengeslagen. De politie gebruikte daarbij volgens ooggetuigen onder andere traangas en wapenstokken.

De actievoerders waren de straat op gegaan na de mislukte toenadering tot de EU.

De ongeveer 10.000 demonstranten eisten het aftreden van president Viktor Janoekovitsj en waren vrijdag met hun demonstratie begonnen.

Ze beschuldigen de president van het ''stelen van de droom'' om dichter bij Europa te komen. De oppositie is van plan een nationale staking uit te roepen in reactie op het mislopen van een akkoord met de EU.

Premier Azarov zei tegen persbureau Interfax bezorgd te zijn over de manier waarop de demonstranten van het plein werden geveegd. Er volgt een strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van de politie.

In Kiev vindt zaterdagavond de Europese finale van het Junior Songfestival plaats. Voor Nederland doen daar Mylène & Rosanne aan mee met hun liedje Double Me.

Oekraïne is na de val van de Sovjet-Unie in 1991 onafhankelijk, maar politiek sterk verdeeld. In het westen van Oekraïne wil de bevolking graag dat het land zich bij de Europese Unie aansluit, terwijl het oosten, waar Russisch de voertaal is, pleit voor sterke banden met Rusland.