In de Schotse stad Glasgow is vrijdagavond rond 22.30 uur (lokale tijd) een politiehelikopter neergestort op een kroeg. Daarbij zijn tenminste acht doden en 32 gewonden gevallen.

Dat heeft de politie volgens de BBC zaterdag meegedeeld.

Vrijdagavond stortte een politiehelikopter neer op de pub The Clutha in het centrum van de grootste stad van Schotland. Onder de doden zijn de drie inzittenden van het toestel: behalve de piloot twee agenten.

Eerder op de dag werd er nog gesproken van drie doden.

Op het moment van de crash waren in de pub vermoedelijk ongeveer honderdtwintig mensen. Een getuige die in de bar was, zei opeens een "gigantische explosie" te hebben gehoord. "In een gedeelte van de kroeg hing daarna een stofwolk." Een omwonende hoorde de bezoekers na de klap in paniek schreeuwen.

Politiehelikopter

Uit foto's blijkt dat het om een zwarte politiehelikopter gaat. De toedracht van het incident is nog niet bekend.

De Schotse minister-president, Alex Salmond, bevestigt dat het om een politiehelikopter gaat. Hij was zaterdag op de plek van het ongeluk. Hij noemde het een "zwarte dag" voor Schotland.

Volgens de medisch directeur van een ziekenhuis in Glasgow raakten 32 mensen gewond, van wie er 18 na behandeling het ziekenhuis hebben verlaten. De overige 14 gewonden hebben soms zeer ernstige verwondingen aan hun hoofd, en borst of hebben hun been gebroken.

Ongeveer veertig reddingswerkers zouden momenteel aanwezig zijn. De brandweer spreekt van een ''enorm ongeluk''. 

De Britse premier David Cameron laat in een tweet weten dat al zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers en reddingswerkers. Ook Koningin Elizabeth en Labour-leider Ed Miliband zeggen "geschokt" te zijn en mee te leven met de betrokkenen.

Bekijk beelden: