Toearegrebellen in Mali hebben een staakt-het-vuren beëindigd dat ze in juni met de regering waren overeengekomen.

Ze maakten vrijdag bekend de wapens weer op te pakken, na gewelddadigheden donderdag in de noordelijke stad Kidal.

''De politieke en militaire takken van de Azawad (MNLA, MAA en HCUA) heffen het staakt-het-vuren met de centrale regering in Bamako op'', luidde de verklaring van Attaye Ag Mohamed, een van de oprichters van de MNLA.

De MNLA strijdt voor onafhankelijkheid van de noordelijke provincie Azawad.

Premier

Donderdag vonden er confrontaties plaats tussen Malinese militairen en demonstranten die een bezoek van premier Oumar Tatam Ly aan Kidal op de luchthaven van de stad tegenhielden. Hij moest daarop rechtsomkeert maken. 

Volgens enkele demonstranten openden militairen vervolgens het vuur op hen. Het MNLA stelt dat het leger ''echte kogels afvuurde op vrouwen en kinderen die vreedzaam protesteerden''. Er zou één dode zijn gevallen en vijf gewonden.

Waarschuwingsschoten

Volgens de versie van de regering werd het leger overvallen door ''ongecontroleerde elementen''. Militairen zouden waarschuwingsschoten hebben afgevuurd nadat er werd geschoten en nadat ze werden bekogeld met stenen.

De MNLA rept van een oorlogsverklaring. ''En wij gaan ze die oorlog geven'', verzekerde MNLA-vicevoorzitter Mahamadou Djeri Maïga. ''Daar waar we Malinese militairen op ons pad vinden, zullen we hen aanvallen.''