Nederland heeft de bankgarantie van 3,6 miljoen euro voor het vrijgeven van het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise afgerond. De laatste juridische details zijn vrijdag uitgewerkt. 

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet dat vrijdagavond weten.

Rusland had de Arctic Sunrise en zijn dertig opvarenden van milieuorganisatie Greenpeace half september opgepakt na een protestactie bij een boorplatform.

Het schip vaart onder Nederlandse vlag en twee opvarenden komen uit Nederland. Het kabinet vindt het ingrijpen onrechtmatig en is daarom een arbitrageprocedure begonnen.

Zolang die loopt, zouden schip en bemanning moeten worden vrijgelaten, vindt Nederland. Daarom stapte Nederland naar het Internationaal Zeerechttribunaal.

Voorlopige uitspraak

Het tribunaal bepaalde vorige week dat Nederland een bankgarantie van 3,6 miljoen euro moet geven aan Rusland. Zodra dat is gebeurd, moeten schip en bemanning vrij zijn om te gaan. Het gaat om een voorlopige uitspraak, de arbitragezaak gaat door.

Uitspraken van het tribunaal zijn bindend, maar Rusland erkent het gezag van de rechters niet.

De opvarenden zijn op borgtocht vrijgelaten, maar mogen het land niet verlaten en moeten in Sint-Petersburg blijven. Het schip blijft voorlopig aan de ketting in Moermansk.

Reactie Greenpeace

Greenpeace liet in een reactie weten: ''Nederland heeft zijn deel van de bindende uitspraak gedaan. Rusland is verplicht om nu zijn deel na te komen door het schip en de dertig mensen vrij te laten. Greenpeace gaat ervan uit dat Rusland zich houdt aan het vonnis.''

De milieuorganisatie had donderdag gezegd dat de belastingbetaler ''geen cent'' hoeft bij te dragen aan de bankgarantie.

Greenpeace betaalt de kosten die het stellen van de garantie met zich meebrengt. Als Nederland later daadwerkelijk geld moet betalen aan Rusland, zal Greenpeace dat geld terugbetalen.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland