De invoering van Obamacare, het zorgstelsel voor alle Amerikanen, had een mijlpaal moeten worden. Nu lijkt de invoering het struikelblok voor Barack Obama te worden. 

30 november is een belangrijke dag voor het Witte Huis. Op die dag loopt namelijk het uitstel af dat de regering van Obama heeft gekregen om de slecht werkende website waar Amerikanen zich voor een zorgverzekering moeten intekenen op orde te maken.

Die website, Healthcare.gov, is sinds de lancering op 1 oktober het middelpunt van ergernis en kritiek geweest. Servers konden het grote aantal bezoekers niet aan, mensen kregen foutmeldingen vanwege technische problemen, en pagina’s konden niet geladen worden. Daarom waren maar weinig Amerikanen in staat om zich daadwerkelijk in te tekenen voor een verzekering.

Obama ligt sinds de lancering onder vuur. Obamacare werd beschouwd als het grootste succes dat Obama in zijn presidentschap boekte en nu de invoering van het zorgstelsel hapert, keldert het aanzien van de president. Niet eerder sinds het aantreden van Obama was het gepeilde vertrouwen in hem zo laag als nu.

Deadline

Veel hangt af van de functionaliteit van de website na 30 november. Obama gaf deze maand aan dat Healthcare.gov "op 30 november op een geoliede en consistende manier zal werken voor het overgrote deel van de Amerikanen". 

Maar in de aanloop naar de deadline hield Julie Bataille, woordvoerder voor the Centers for Medicare and Medicaid (CMS) alvast een slag om de arm: "Er zullen momenten zijn na 30 november dat de site, zoals geldt voor alle websites, niet optimaal werkt."

Volgens Bataille is er echter gewerkt aan een beter systeem om de grote aantallen bezoekers in de wachtrij te zetten. De website moet nu bovendien twee keer zoveel gebruikers tegelijkertijd aankunnen.

Drijfzand

"Verwacht geen duidelijke overwinning of een totale ramp voor het Witte Huis", aldus Garance Franke-Ruta, van The Atlantic, over het aflopen van de deadline. "Óf de site werkt zoals beloofd en Obama trekt zichzelf uit het drijfzand waar hij de afgelopen maanden in is gezakt, óf de problemen zijn niet opgelost en de regering zakt steeds verder weg, terwijl de kans dat Obama er weer bovenop komt met het verstrijken van elke dag kleiner wordt."

De meest waarschijnlijk uitkomst is volgens Franke-Ruta dat er na 30 november 2013 genoeg bewijs is voor het Witte Huis om te stellen dat de problemen met Healthcare.gov (grotendeels) zijn opgelost, terwijl er voor tegenstanders van Obamacare genoeg munitie overblijft om te blijven schieten op de website en Obamacare.

Gevolgen

De publieke opinie zal na 30 november waarschijnlijk niet meteen een bepaalde kant uit schieten. In december worden nieuwe cijfers verwacht die zullen aantonen of Amerikanen zich dan wel online op grote schaal hebben ingetekend voor een zorgverzekering. Dat is een belangrijk meetmoment voor Obama.

Ook als de cijfers slecht uitvallen, zal Obama niet hoeven aftreden. De oerconservatieve flank van de Republikeinse Partij zal ongetwijfeld roepen dat de president moet worden afgezet, maar een dergelijke oproep heeft alleen kans van slagen als de president daadwerkelijk de wet heeft overtreden. In dit geval is die kans nihil. 

Wel kan het falen van Obamacare gevolgen hebben voor de zogeheten 'midterm elections' van 2014. Tijdens die verkiezingen wordt gestemd over de leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Als de publieke opinie zich tegen de Democratische Partij keert, zouden de Republikeinen technisch gezien zowel in het Huis als de Senaat een meerderheid kunnen krijgen. Op die manier zouden alle plannen van Obama voor de rest van zijn tweede termijn door de Republikeinen gedwarsboomd kunnen worden.