Noodhulpexperts vrezen in de Filipijnen een 'ramp na de ramp', omdat op veel plekken geen veilig drinkwater is, de behoefte aan medicijnen groot is en het risico van epidemieën dreigt.

Dat meldt een woordvoerster van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vrijdag.

Het gevaar na een grote ramp is altijd dat er andere rampen overheen komen. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld ook in Haïti in 2010. Daar brak na de allesverwoestende aardbeving cholera uit.

Op de Filipijnen is vooral op de eilanden Leyte en Samar de behoefte aan medische hulp erg groot. Daar dreigt ook het risico van epidemieën.

''De riolering werkt vaak niet meer, als die er al was. Ook liggen er nog veel lijken onder het puin. Dit vergroot de kans op overdraagbare ziektes, zoals diarree en luchtweginfecties: de ramp na de ramp'', aldus noodhulpcoördinator Paul Borsboom namens de SHO.

Puin

Veel ziekenhuizen zijn kapot en daarom is de normale ziekenverzorging ver onder het gewenste niveau. Borsboom: ''Daarbovenop komen nog de vele gewonden die tijdens de tyfoon zijn gevallen, onder meer door rondvliegend puin.''

Om een eventuele ramp na de ramp te voorkomen, richt de noodhulpverlening zich daarom vooral op het distribueren van veilig drinkwater en het uitdelen van waterzuiveringstabletten.

Noodhulp en wederopbouw vinden nu tegelijkertijd plaats. ''In Tacloban en omgeving lijkt het alsof iedereen aan het timmeren is'', zegt hulpverlener ter plaatse Jan-Willem Wegdam van Cordaid Mensen in Nood. De hulp die nu al wordt geboden aan wederopbouw is sneller dan verwacht. ''We zijn nu drie weken na de ramp, normaliter zie ik dergelijke activiteiten op deze schaal pas na acht weken.''

Verdienen

Oxfam Novib biedt naast noodhulp al werkprogramma's aan, zodat mensen al weer wat geld kunnen verdienen. Op de eilanden Cebu, Leyte en Bantayan zijn er programma’s waarbij mensen eten krijgen in ruil voor de werkzaamheden die ze verrichten.

Andere SHO-partners, ICCO en Kerk in Actie, steunen boeren bij de wederopbouw door zaden en landbouwgereedschappen op Negros te verstrekken en huizen te herstellen op noord-Panay.

AZG

Artsen zonder Grenzen, geen onderdeel van de SHO, benadrukt dat er nog altijd getroffen plekken zijn waar geen humanitaire hulp is geboden. De instantie trekt met mobiele klinieken naar afgelegen dorpen en eilandjes "om noden te peilen, zorg te bieden en hulpgoederen uit te delen." 

"Er zijn grote noden buiten de steden", aldus Ruby Siddique van Artsen zonder Grenzen. "We zijn het hele eiland over gegaan en op verschillende plekken hebben de mensen nog helemaal geen hulp gehad. Als kinderen onze wagens zien, houden ze ons tegen. Sommigen hebben zelfgemaakte borden waarop staat dat ze hulp nodig hebben. Als we vragen wat ze nodig hebben, zeggen ze onderdak en voedsel."

Alle berichten over de tyfoon 

Bekijk een kaart van het rampgebied:

Alle berichten over de tyfoon | Overzicht: Filipijnen vaak getroffen door zware stormen