Silvio Berlusconi, de voormalig premier van Italië, wordt ervan verdacht getuigen in de omvangrijke prostitutiezaak tegen hem te hebben omgekocht. 

Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa, op basis van een schriftelijke verklaring van de rechters in de zaak.

De rechters willen dat de aanklager in Milaan onderzoek doet naar de vermeende praktijken van Berlusconi en z'n advocaten.

Berlusconi zou met "regelmatige betalingen" de rechtsgang hebben verstoord omdat de verklaringen van getuigen door de betalingen zijn "bevuild".

'Papi girls'

Volgens de rechters hebben de ex-premier en zijn advocaten op 15 januari 2011 alle zogeheten 'papi girls' uitgenodigd, de meisjes die de bunga bunga-feestjes bezochten en pappa tegen Berlusconi zeiden. Daar is een 'strategie' voor de verdediging besproken. De meisjes kregen vanaf dat moment elk 2.500 euro per maand. Tijdens het proces legden zij soms letterlijk dezelfde verklaringen in het voordeel van Berlusconi af.

De vaak buitenlandse escortgirls bezigden daarbij een taalgebruik dat qua terminologie ''niet overeenkomstig is'' met hun achtergrond en onderwijsniveau, aldus de rechters volgens de krant la Repubblica van vrijdag.

Drie handlangers van Berlusconi zijn veroordeeld voor het aanleveren van de prostituees, onder wie de toen minderjarige Ruby.