Tegen de Russische ex-balletdanser Pavel Dmitritsjenko is vrijdag voor een rechtbank in Moskou negen jaar gevangenisstraf geëist. 

Dmitritsjenko heeft bekend dat hij opdracht heeft gegeven voor de aanval met zwavelzuur begin dit jaar op artistiek directeur Sergej Filin van het Bolsjojtheater in Moskou.

Filin raakte bijna blind en heeft naar eigen zeggen al 23 operaties aan zijn gezicht en ogen ondergaan.

Tegen de vermoedelijke dader, Joeri Zaroetski, eiste de officier van justitie tien jaar cel. Een derde verdachte, die als chauffeur bij de aanslag betrokken zou zijn geweest, zou zes jaar de cel in moeten.

Opdracht

Dmitritsjenko, die naam maakte als vertolker van boevenrollen, zou volgens justitie opdracht hebben gegeven tot de aanval, omdat Filin zijn geliefde, ballerina Anzjelina Vorontsova, geen grote rollen wilde geven.

Filin zei tijdens het proces dat hij zijn aanvallers niet vergeeft. Hij verweet Dmitritsjenko dat die valse beschuldigingen tegen hem heeft verspreid. Zo vertelde de topdanser dat Filin affaires had met danseressen en hen voortrok. Filin heeft een schadevergoeding van omgerekend ongeveer 80.000 euro geëist.

Getuigen haalden tijdens het proces uit naar Filin. Hij zou als artistiek leider een hysterische provocateur zijn die het leven van getalenteerde dansers heel moeilijk maakt.

De rechter doet op dinsdag 3 december uitspraak in de zaak.