Kinderen die de oorlog in Syrië zijn ontvlucht, kunnen steeds vaker niet naar school en moeten vaak lange dagen werken om de kost te verdienen.

Dat blijkt uit een rapport (pdf) van Unhcr, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Eind dit jaar kunnen naar schatting tweehonderdduizend Syrische kinderen die naar Libanon en Jordanië zijn gevlucht, geen onderwijs volgen. Kinderen van zeven jaar oud moeten vaak al werken.

Volgens de VN is meer dan de helft van de 2,2 miljoen geregistreerde vluchtelingen kind. ''Een beschamende mijlpaal'', aldus de Unhcr.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, António Guterres, luidde de noodklok over het lot van de kinderen. ''Als we niet snel iets doen, dat zal een generatie van onschuldigen het blijvende slachtoffer zijn van deze afschuwelijke oorlog'', aldus Guterres.

Het rapport beschrijft hoe kinderen in tienduizenden vluchtelingengezinnen opgroeien zonder vader. Duizenden Syrische kinderen zijn zelfs geheel zonder ouders in de buurlanden terechtgekomen.

Veel gezinnen zonder financiële middelen laten de kinderen werken om toch te kunnen overleven. Huishoudens teren vaak deels of helemaal op de inkomsten die de kinderen binnenbrengen.

Alle berichten over Syrië

Achtergrond: 'Hulp aan Syrische vluchtelingen is nachtmerrie'