De oplevering van het voetbalstadion in São Paulo, waar juni volgend jaar het openingsduel van het WK wordt gespeeld, wordt hooguit 2 maanden vertraagd door het ongeluk van deze week. 

Dat heeft een van de betrokken bouwkundigen laten weten. ''We denken dat het stadion eind februari af is'', zei Jörg Spangenberg donderdag.

De Sao Paulo Arena raakte woensdag beschadigd door het instorten van een kraan, die het laatste stuk dak op zijn plaats hees. Daarbij kwamen ook twee bouwvakkers om het leven. Er rees vervolgens twijfel over een tijdige voltooiing van het stadion.

''We hebben een buffer van zes maanden gekregen van de FIFA, waar we hooguit twee maanden van nodig hebben. Iedereen denkt dat we het redden'', zei Spangenberg na een bezoek aan de bouwplaats.

Volgens de bouwkundige was het stadion zwaar beschadigd geweest als de kraan iets anders was neergevallen. ''Dan was het onmogelijk geworden het voor het WK af te hebben'', stelde Spangenberg.

Over de oorzaak is nog weinig duidelijk. Mogelijk bezweek de kraan onder het gewicht van de daksectie, door het gebrek aan houvast op de drassige ondergrond.

Daarnaast zou een automatisch waarschuwingssysteem niet naar behoren hebben gewerkt. Er klonk volgens Spangenberg wel een alarmsignaal, waardoor de kraanmachinist en andere bouwvakkers tijdig konden wegkomen.

Overleg

De FIFA overlegt dinsdag over de situatie. Michel D'Hooghe, een van de leden van het uitvoerend comité, sloot donderdag niet uit dat het openingsduel wordt verplaatst als het stadion niet op tijd kan worden overdragen aan de wereldvoetbalbond.

De WK-loting is volgende week vrijdag.