China's luchtmacht is in ''opperste staat van paraatheid'' om het luchtruim te beveiligen. Als onderdeel daarvan patrouilleren gevechtsvliegtuigen in de betwiste zone boven de Oost-Chinese Zee. 

Dat meldt het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Het wordt steeds drukker in dat stuk van het luchtruim. Ook Japan 'surveilleert' met vliegtuigen en schepen in de zone, die door beide landen geclaimd wordt.

Afgelopen week vlogen verder twee Amerikaanse bommenwerpers door het gebied en ook Zuid-Korea liet weten dat het er een vlucht heeft uitgevoerd.

Conflict

China heeft een groot deel van de Oost-Chinese Zee onlangs aangewezen als 'luchtverdedigingszone'. Dat was de laatste omstreden zet in een slepend territoriaal conflict.

In de zee ligt onder meer een eilandengroep die in Japan bekendstaat als Senkaku en in China als Diaoyu. De eilanden zijn klein, maar strategisch gelegen. Mogelijk zijn in het gebied ook olievoorraden te vinden.

Voor China is sprake van ''normale patrouilles'', die volgens een woordvoerder van de luchtmacht ''in overeenstemming zijn met de heersende internationale normen''.