De bankgarantie voor het vrijgeven van het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise is nagenoeg rond. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet dat donderdagavond weten.

''Nederland voert de uitspraak van het Zeerechttribinaal uit. Op enkele kleine technische details na, is de bankgarantie die het Zeerechttribunaal aan Nederland heeft opgedragen rond.'' De verwachting is dat dit vrijdag definitief het geval zal zijn.

Het Internationaal Zeerechttribunaal bepaalde afgelopen vrijdag dat zodra Nederland aan Rusland een bankgarantie van 3,6 miljoen euro heeft gegeven, het Greenpeaceschip en zijn bemanning vrij zijn om te gaan. Rusland liet daarop weten het gezag van het tribunaal niet te erkennen.

Alle bemanningsleden zijn in Rusland op borgtocht vrijgelaten, maar ze mogen het land niet uit omdat de aanklachten tegen hen nog overeind staan. Onder hen zijn de Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels.

Belastingbetaler

Jasper Teulings, advocaat van Greenpeace, zei donderdag dat Greenpeace ervoor zal zorgen dat de belastingbetaler ''geen cent'' hoeft bij te dragen aan de bankgarantie die Nederland stelt in de zaak over de Arctic Sunrise bij het Zeerechttribunaal.

Teulings zei dat de milieuorganisatie zal opdraaien voor de kosten die het stellen van de garantie met zich meebrengt.

Mocht het tribunaal later bepalen dat Nederland daadwerkelijk geld aan Rusland moet betalen, dan zal Greenpeace het rijk daarvoor compenseren.

''Deze zaak mag de Nederlandse belastingbetaler geen cent kosten'', aldus Teulings. ''Dat vinden we wel zo netjes. Nederland heeft zijn nek uitgestoken in het belang van de internationale rechtsorde om deze mensen vrij te krijgen.'' Greenpeace zal de kosten betalen uit zijn eigen fondsen.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland