De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties heeft de Europese landen en de Golfstaten opgeroepen Syrische vluchtelingen op te nemen. 

VN-Hoge Commissaris Antonio Guterres zei donderdag dat bijna drie miljoen Syriërs naar de buurlanden zijn gevlucht, voornamelijk naar Jordanië, Libanon en Turkije. Nog eens 6,5 miljoen Syriërs zijn in eigen land op de vlucht geslagen.

Van de bijna drie miljoen vluchtelingen in de buurlanden van Syrië staan er volgens Guterres 2,3 miljoen als zodanig geregistreerd bij de VN-vluchtelingenorganisatie.

Guterres had donderdag in Amman een onderhoud met de Jordaanse koning Abdullah II. Na afloop van dit overleg noemde Guterres de vluchtelingencrisis 'alarmerend'.

Financiële steun

Hij pleitte voor meer financiële steun aan de landen die al zoveel vluchtelingen herbergen. Als deze steun uitblijft, bestaat het gevaar dat de betreffende landen zich genoopt zien geen vluchtelingen meer op te nemen, aldus Guterres.

De VN heeft tot nu toe omgerekend 625 miljoen euro uitgegeven. Maar alleen al in Jordanië, waar ongeveer 600.000 Syriërs zitten, kost de opvang dit jaar 1,2 miljard euro.

Ook Turkije en het kleine Libanon worden overspoeld door Syrische vluchtelingen, die daar maar weinig mogelijkheden hebben om zichzelf te bedruipen.

De uittocht is nog niet ten einde. Veel Syriërs zijn nog in eigen land op zoek naar een veilig heenkomen en iedere dag besluiten duizenden mensen toch maar de grens over te steken.

Alle berichten over Syrië

Achtergrond: 'Hulp aan Syrische vluchtelingen is nachtmerrie'