De laatst overgebleven Greenpeace-activist die nog in hechtenis zat in Rusland komt op borgtocht vrij.

Dat maakte Greenpeace donderdag bekend.

De Australiër Colin Russell hoorde in hoger beroep dat hij de gevangenis mag verlaten in afwachting van het proces tegen de opvarenden van de Arctic Sunrise. Dat zal in februari plaatsvinden.

"We hopen dat hij voor het weekend de gevangenis al mag verlaten", laat een woordvoerder van Greenpeace Nederland weten. "Anders moet hij nog een weekend zitten. Zijn vrouw en kind zijn al onderweg naar Sint-Petersburg."

De in totaal dertig vrijgelaten activisten mogen het land niet uit zolang de strafrechtzaak nog loopt. Ze mogen ook Sint-Petersburg niet verlaten. Onder de activisten zijn ook de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels.

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd op 19 september in de poolzee geënterd door de Russische kustwacht. Greenpeace voerde actie tegen een boorplatform ten noorden van Rusland.

Sindsdien werd de dertigkoppige bemanning vastgehouden, eerst in een gevangenis in Moermansk en later in Sint-Petersburg. Ze zijn aangeklaagd voor piraterij en hooliganisme. Het is niet duidelijk of die eerste aanklacht nog steeds geldt.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland