Japanse en Zuid-Koreaanse militaire vliegtuigen hebben deze week zonder China te informeren de Chinese 'luchtverdedigingszone' boven de Oost-Chinese Zee doorkruist. 

Dat hebben de Aziatische landen donderdag laten weten.

Japanse vliegtuigen "surveilleren boven de Oost-Chinese Zee, met inbegrip van de zone", liet woordvoerder van de Japanse regering Yoshihide Suga weten.

Volgens hem heeft China geen bijzondere reactie gegeven op de Japanse toestellen.

"We zijn niet van plan deze activiteiten aan te passen en rekening te houden met China", liet hij weten. Japanse schepen en P-3C Orion patrouillevliegtuigen surveilleren volgens hem routinematig in het gebied.

Ook Zuid-Korea liet weten dat het een vlucht heeft uitgevoerd in het gebied.

Twee Amerikaanse B-52-bommenwerpers vlogen deze week ook door de zone zonder China te informeren. Het Aziatische land heeft tot op heden terughoudend gereageerd op de vluchten door te zeggen dat het de toestellen heeft opgemerkt en geïdentificeerd.

Omstreden

De omstreden zone beslaat een groot deel van de Oost-Chinese Zee, waaronder een eilandengroep waarvan zowel China als Japan zegt eigenaar te zijn.

Vliegtuigen moeten zich identificeren en Chinese instructies opvolgen als ze de zone binnenvliegen, liet China afgelopen weekeinde weten.

De Verenigde Staten en Japan hebben al aangegeven de veiligheidszone niet te erkennen. Twee Amerikaanse bommenwerpers vlogen woensdag een uur door het gebied. 

Kritiek

De Filipijnse regering heeft donderdag felle kritiek geuit op de handelswijze van China. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat door het besluit van China de vrijheid om in het internationale luchtruim te vliegen wordt ingeperkt.

Ook zou de veiligheid van de burgerluchtvaart en de nationale veiligheid van landen in het gebied in het gedrang komen.