De Canadese overheid heeft in 2010 de Amerikaanse inlichtingendienst NSA toegestaan om tijdens de G8- en G20-top in Ontario te spioneren.

Dat blijkt uit NSA-documenten die via klokkenluider Edward Snowden in handen zijn gekomen van de Canadese nieuwszender CBC News.

Bij de G20 in juni 2010 in Toronto waren namens Nederland toenmalig premier Jan Peter Balkenende en minister Jan Kees de Jager (Financiën) aanwezig.

Een keur aan wereldleiders bezocht de G20 in Toronto en de G8 in Huntsville, die vooraf ging aan de G20. Aanwezig waren onder anderen de wereldleiders Angela Merkel (Duitsland), Nicolas Sarkozy (Frankrijk), Dmitri Medvedev (Rusland) en Hu Jintao (China).

De NSA zou de Amerikaanse ambassade in Ottawa hebben gebruikt als basis om te spioneren tijdens de ontmoetingen van de wereldleiders.

Hoewel precieze doelwitten niet bekend zijn, is het wel bekend dat de NSA spioneerde met als doel "ondersteuning te bieden aan de beleidsmakers". Ook wordt volgens CBC News duidelijk dat de NSA nauw samenwerkte met de "Canadese collega's".

Bondgenoten

Canada is een van nauwste bondgenoten van de VS op inlichtingengebied. Samen met onder meer Groot-Brittannië en Australië maakt het deel uit van de zogeheten 5-Eyes, landen die inlichtingen met elkaar delen.

De Canadese regering wilde donderdag niet ingaan op de berichtgeving. "Onze veiligheidsdiensten hebben onafhankelijke toezichtmechanismen om te verzekeren dat ze hun taken uitvoeren in overeenstemming met de wet", was het enige wat de woordvoerder van premier Harper kwijt wilde.

Uit door Snowden vrijgegeven stukken bleek al eerder dat de Britse geheime dienst GCHQ in 2009 buitenlandse politici bespioneerde bij de G20 in Londen. Premier Balkenende was ook daar een van de genodigden, samen met toenmalig minister Wouter Bos van Financiën.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken