De regering van Sri Lanka laat in kaart brengen hoeveel mensen zijn omgekomen tijdens de burgeroorlog in het land.

Dat meldt de BBC donderdag.

De Aziatische eilandstaat staat onder grote internationale druk om duidelijkheid te geven over de vermeende enorme aantallen burgerslachtoffers.

Het onderzoek moet duidelijk maken hoeveel mensen zijn omgekomen, maar ook hoeveel personen nog vermist zijn. Ook moet duidelijkheid ontstaan over de schade die werd aangericht aan eigendommen tussen 1983 en 2009. In die periode streed het leger met opstandige Tamil-rebellen.

Zo'n 16.000 ambtenaren gaan straks het land af om de informatie te vergaren. Ze gaan dan langs bij betrokken families. De overheid wil dat het onderzoek binnen een half jaar wordt afgerond.

Ultimatum

De Britse premier David Cameron had de regering van Sri Lanka eerder een ultimatum gesteld. Als het land voor maart geen eigen onderzoek had gestart, zou de Britse premier de zaak aankaarten bij de Verenigde Naties.

In 2009 kwam na 26 jaar een einde aan de opstand van de Tamil-rebellen toen het regeringsleger honderdduizenden Tamils samendreef in de laatste uithoek die de Tamil Tijgers nog controleerden. Volgens schattingen van de VN vielen toen zo'n 40.000 burgerdoden door artilleriebeschietingen.