De Syrische Nationale Coalitie (SNC) komt in januari naar de vredesconferentie in Genève. Dat heeft SNC-voorzitter Ahmad Jarba woensdag bevestigd.

De Syrische regering liet eerder al weten een delegatie te zullen sturen.

De conferentie op 22 januari is bedoeld om een einde te maken aan de bloedige burgeroorlog in het Arabische land.

Jarba vindt dat ook Iran zou moeten aanschuiven bij het overleg in de Zwitserse stad, maar alleen als dat land ophoudt zich actief met de strijd te bemoeien. 

De oppositieleider doelt onder meer op de aanwezigheid van de pro-Iraanse beweging Hezbollah, die de thuisbasis in Libanon heeft maar strijders de grens over stuurt om het Syrische leger bij te staan.

Over de opzet van de conferentie is maandenlang gesproken door onder meer de Verenigde Staten en Rusland. Over de gastenlijst bestaat nog altijd onduidelijkheid.

Wel is de eerste belangrijke afzegging binnen. Het Vrije Syrische Leger doet niet mee en is ook niet van plan een wapenstilstand in acht te nemen tijdens het overleg, dat maakte leider Salim Idriss dinsdag al duidelijk.

Diplomatiek contact

Met een aantal jihadistische en islamistische rebellengroepen is voor zover bekend helemaal geen diplomatiek contact. Zij erkennen geen van de overkoepelende instanties zoals de door het Westen gesteunde SNC en lijken vooralsnog niet van plan hun 'heilige oorlog' te staken.

De vredesconferentie moet wat de VN betreft een overgangsregering opleveren, waarin zowel het kamp van de huidige president Bashar al-Assad als zijn tegenstanders zijn vertegenwoordigd. Voor SNC-voornam Jabar is het ondenkbaar dat Assad deel zal uitmaken van die nieuwe regering, zei hij in een interview met de persbureaus Reuters en AP.

De Syrische burgerloorlog heeft meer dan 100.000 Syriërs het leven gekost en miljoenen mensen op de vlucht doen slaan. De strijd zit na ruim twee jaar in een impasse. De rebellen zijn er niet in geslaagd het regime te doen wankelen en Assads troepen krijgen het maar niet voor elkaar de opstand definitief de kop in te drukken.

Alle berichten over Syrië