De Malinese generaal Amadou Sanogo, die vorig jaar een staatsgreep pleegde, is woensdag opgepakt en na verhoor door een rechter vastgezet. Dat heeft de Malinese minister van Defensie bevestigd.

De precieze aanklacht tegen de militair is nog niet bekendgemaakt.

Volgens anonieme bronnen wordt hij onder meer vervolgd voor moord op tegenstanders. Sanogo en zijn manschappen zetten in maart 2012 de democratisch gekozen president Amadou Touré af en hij nam zelf de functie van staatshoofd van het West-Afrikaanse land tijdelijk op zich.

De staatsgreep gebeurde tijdens grote onrust in het noorden van het land. Rebellen van de nomadische Toeareg waren daar in opstand gekomen en ook jihadistische groeperingen deden zich gelden.

Volgens de coupplegers reageerde de regering incompetent. Zelf deden ze het echter niet beter; na de staatsgreep raakte het leger verdeeld en kon het geen vuist meer maken.

Chaos

Opstandelingen profiteerden van de chaos en veroverden steeds meer steden, waaronder het historische Timboektoe. Franse troepen grepen begin dit jaar in en dreven de jihadisten terug. De Toeareg verbraken hun band met de islamisten en er kwam weer een burgerregering.

Een VN-missie onder leiding van oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders moet de stabiliteit in het land bewaken. De Nederlandse regering wil 380 militairen aan die missie laten deelnemen.