Een explosie in de buurt van een gloednieuwe, omstreden kerncentrale in India heeft dinsdag zes levens geëist en drie mensen ernstig verwond. 

Het ziet ernaar uit dat er een ongeluk is gebeurd met zelfgemaakte bommen.

De politie liet woensdag weten te onderzoeken of de slachtoffers lid waren van een actiegroep die fel tegen de kerncentrale heeft geprotesteerd.

De explosie gebeurde in een huis op ongeveer één kilometer van de nieuwe Kudankulam-centrale, die door Russen is gebouwd en sinds oktober in bedrijf is. Volgens de politie werden in de woning bommen gemaakt. Het is nog niet duidelijk met welk doel dat gebeurde.

De voornaamste lokale actiegroep wees alle betrokkenheid resoluut van de hand en wees bendes die zich bezighouden met illegale mijnbouw aan als meest waarschijnlijke verdachten.

Onderspit

Activisten en andere tegenstanders wisten de bouw van de kerncentrale 25 jaar tegen te houden, maar dolven uiteindelijk het onderspit.

Voor de Indiase regering is de kerncentrale belangrijk om de energievoorziening, die vooral afhankelijk is van oude kolencentrales, te verbeteren. Delen van het Aziatische land worden regelmatig lamgelegd door stroomstoringen.

Tegenstanders wijzen op de risico's van kernenergie. Ze herinneren aan de kernramp in het Japanse Fukushima en waarschuwen dat zoiets ook in India kan gebeuren.