Een meerderheid in de Italiaanse Senaat heeft woensdag ex-premier Silvio Berlusconi per direct weggestuurd. 

De gevallen politicus moet zijn zetel opgeven vanwege een veroordeling voor belastingfraude. Eerder had een Senaatscommissie al besloten dat Berlusconi het veld moest ruimen.

Volgens de Italiaanse wet mag hij door zijn veroordeling tot 4 jaar cel niet meer in het parlement zitten. Met het wegsturen komt waarschijnlijk een einde aan de politieke loopbaan van de al jaren omstreden Berlusconi.

Zelf ziet hij dat anders: even voor de stemming verkondigde hij te zullen doorvechten en leider te blijven van zijn partij.

Staatsgreep

Afgelopen weekend liet Berlusconi nog weten dat als de Senaat hem woensdag uit zou zetten, dat een 'staatsgreep' zou zijn. ''Links moet niet denken dat wij zo'n staatsgreep zullen laten plaatsvinden zonder antwoord'', verklaarde Berlusconi tijdens een bijeenkomst van zijn partij Forza Italia.

Eerder klaagde hij dat hij in zijn leven al zeker 200 miljoen euro kwijt was aan processen. Zo zou hij meer dan 2500 keer voor rechter hebben moeten verschijnen.

In augustus werd een veroordeling wegens belastingfraude bij zijn concern Mediaset in hoger beroep uiteindelijk definitief. De 77-jarige hoeft de celstraf van 4 jaar vanwege zijn hoge leeftijd niet uit zitten. Hij kan huisarrest of taakstraffen krijgen en dat duurt dan 1 jaar.

Maar Berluconi heeft nu niet langer de onschendbaarheid van een parlementslid. Zo kan hij wel in de gevangenis terechtkomen wegens andere strafzaken, waar de wet minder coulant mee is.