De Syrische regering heeft woensdag bevestigd dat ze deelneemt aan de vredesconferentie over Syrië in het Zwitserse Genève. Het regime heeft echter ook onmiddellijk te kennen gegeven dat president Bashar al-Assad niet akkoord gaat met een overgangsregering. 

''Het koloniale tijdperk is voorbij. De officiële Syrische delegatie komt niet naar Genève om de macht af te staan'', aldus een functionaris van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij reageerde daarmee op de stellingname van westerse landen als Frankrijk en Groot-Brittannië dat in een overgangsregering geen plek mag zijn voor Assad.

VN-leider Ban Ki-moon kondigde maandag aan dat de vredesconferentie op 22 januari wordt gehouden.

Over de conferentie in het Zwitserse Genève is maandenlang gesproken door onder meer de Verenigde Staten en Rusland, die het oneens waren over de voorwaarden en de deelnemers.

De oppositiegroep Syrische Nationale Coalitie (SNC) besloot in november al om deel te nemen aan de internationale conferentie. Het Vrijse Syrische Leger is niet aanwezig. 

Of Iran, een belangrijke bondgenoot van het Assad-regime, aanschuift is nog onbekend. 

De burgeroorlog in Syrië heeft ruim 100.000 Syriërs het leven gekost en miljoenen mensen op de vlucht doen slaan. De strijd, die in maart 2011 begon met opstand tegen het autoritaire bewind van Assad, verkeert in een impasse. 

Alles over Syrië