De Duitse partijen CDU/CSU en SPD zijn het woensdag op de vroege ochtend eens geworden over het vormen van een regering.

Onderhandelaars bereikten na zeventien uur vergaderen een akkoord over de te vormen 'grote coalitie', zo melden regeringsbronnen. De partijen schaarden zich kort daarna achter de gemaakte afspraken.

Ze werden het onder meer eens over de hoogte van het wettelijk minimumloon. Deze werd vastgesteld op 8,50 euro per uur. De maatregel zou in 2015 in werking moeten treden. 

De CDU/CSU en de SPD hadden anderhalve week geleden al overeenstemming bereikt over de invoering van een minimumloon. Alleen over de hoogte moest nog worden onderhandeld.

Verder bereikten de partijen woensdagochtend ook overeenstemming over pensioenmaatregelen. Over andere zaken, zoals de verdeling van ministersposten, werden nog geen afspraken gemaakt. Dat moet op een later moment gebeuren.

Persconferentie

Meer details over de gemaakte afspraken worden waarschijnlijk woensdagmiddag naar buiten gebracht. Om 12.00 uur geven de leiders van CDU, CSU en SPD een persconferentie. Bondskanselier Angela Merkel vertrok woensdagochtend zonder met de pers te praten.

Secretaris-generaal Hermann Groehe van de CDU liet al wel een en ander doorschemeren. ''Er komen geen nieuwe belastingen en we maken geen nieuwe schulden'', jubelde hij. ''Dit resultaat is goed voor ons land en heeft een conservatieve afdruk.''

Het wordt vermoedelijk pas in december duidelijk of de zogeheten 'grote coalitie' doorgang kan vinden. Dan stemmen de 450.000 leden van de SPD over het akkoord. De achterban van de sociaaldemocraten staat sceptisch tegenover samenwerking met de partij van Merkel.