Japanse luchtvaartmaatschappijen zijn woensdag gestopt met het doorgeven van vluchtplannen voor toestellen boven een betwist gebied in de Oost-Chinese Zee. Daar stelde Peking onlangs een ''luchtverdedigingszone'' in.

Volgens Japan Airlines (JAL) hoeven passagiers na dit besluit niet te vrezen voor hun veiligheid.

''Er zijn geen gevolgen voor de veiligheid van passagiers aan boord van vluchten door het betreffende gebied'', beloofde de luchtvaartmaatschappij in een verklaring.

China wil dat toestellen zich identificeren als ze door het gebied vliegen. 

Grote Japanse luchtvaartmaatschappijen als Japan Airlines en branchegenoot All Nippon Airways (ANA) lieten aanvankelijk weten te willen meewerken, maar bedachten zich onder druk van de Japanse regering.

Bommenwerpers

Dinsdagochtend vlogen al twee Amerikaanse bommenwerpers door de veiligheidszone.

De B-52's waren volgens medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie op oefening. De beide langeafstandsbommenwerpers maakten vanuit Guam een rondvlucht.

Volgens de Pentagonmedewerkers was de oefening al lang geleden gepland en heeft die niets te maken met de maatregel van China.

China heeft terughoudend gereageerd op het doorkruisen van zijn omstreden luchtverdedigingszone. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie liet weten dat de toestellen zijn ''waargenomen, geïdentificeerd en het type is vastgesteld''.