Enkele duizenden Oekraïense studenten hebben zich dinsdag aangesloten bij de protesten in Kiev tegen het besluit van de regering om nauwere samenwerking met het Westen op de lange baan te schuiven en de banden met Moskou aan te halen. 

Op twee pleinen in het centrum van de stad hebben zich duizenden mensen verzameld om president Viktor Janoekovitsj op te roepen het geplande samenwerkingsakkoord met de EU vrijdag alsnog in Vilnius te ondertekenen.

Rusland heeft Oekraïne zwaar onder druk gezet om van diepere samenwerking met de EU af te zien. Moskou legde handelsbeperkingen op en dreigde met meer maatregelen. Volgens premier Mykola Azarov daalde hierdoor de export dit jaar met 4,8 miljard euro.

Toch omschreef Azarov de relatie tussen Oekraïne en Rusland als 'volstrekt normaal'. Dat Kiev zich van Brussel heeft afgewend, komt volgens hem doordat de EU de noodlijdende Oekraïense economie niet financieel wilde ondersteunen.

"Laat ik het ronduit zeggen: de Europese Unie heeft ons hier geen hulp geboden, anders dan algemene verklaringen. Wij hebben geen concrete hulp gekregen", zei de premier tegen journalisten.

Azarov drong aan op trilateraal overleg tussen Rusland, Oekraïne en de EU. Hij zei dat het onderwerp van integratie van Oekraïne in de EU bij de volgende Europese Raad in het voorjaar weer op de agenda kan worden gezet, ofschoon Kiev zich vooralsnog zal concentreren op herstel van de relatie met Moskou.

De EU heeft gezegd dat samenwerking met Oekraïne niet van de baan is.