Israël verwacht binnen twee weken meer wereldleiders ervan te kunnen overtuigen dat de overeenkomst met Iran over het atoomprogramma een misstap is.

Dat is de boodschap van de Israëlische ambassadeur Haim Divon, die tijdens een speciale bijeenkomst op de ambassade in Den Haag sprak met enkele media, waaronder NU.nl.

Volgens Divon heeft Israël nog niet genoeg tijd gehad om uit te leggen waarom het akkoord van afgelopen weekend gevaarlijk is voor de regio, en voor de hele wereld.

"Als we ernaast zitten, zullen we de eersten zijn om dat toe te geven, maar Israël moet de internationale gemeenschap nu waarschuwen", aldus Divon. "We willen straks niet het land zijn dat moet stellen: 'We hebben het jullie altijd gezegd.'"

De ambassadeur verwacht dat de premiers Benjamin Netanyahu van Israël en Mark Rutte van Nederland begin december, tijdens het bezoek van de Nederlandse delegatie aan Israël, over de kwestie zullen spreken. "Ik ga ervan uit dat jullie minister-president benieuwd is naar het precieze standpunt van Netanyahu", aldus Divon.

Akkoord

In het akkoord dat afgelopen weekend werd gesloten tussen zes wereldmachten en Iran, is afgesproken dat Iran de komende zes maanden het atoomprogramma inperkt en met regelmaat inspecteurs toelaat, in ruil voor de opheffing van bepaalde economische sancties die op dit moment nog van kracht zijn.

In het komende half jaar wordt doorvergaderd om uiteindelijk tot een structurele overeenkomst te komen.

Israël beschouwt de overeenkomst als een tegemoetkoming aan een aartsvijand. Het tijdelijk opheffen van de sancties zorgt er volgens Israël alleen maar voor dat Iran sterker wordt, terwijl de internationale gemeenschap het verrijken van uranium door Iran met een overeenkomst lijkt te accepteren.

Divon benadrukte meerdere malen, zoals ook Netanyahu dat de afgelopen dagen heeft gedaan, dat Iran twee gezichten heeft: het gezicht van de hoogste leider Ayatollah Khamenei, die zich nog altijd in sterke bewoordingen tegen Israël keert, en het gezicht van president Hassan Rohani die met lieve woorden de internationale gemeenschap paait.